Že od začetka aprila nisem bil nikjer višje od 2000 m v Sloveniji. Kot prvo sem bil aprila na potovanju, maj pa je bil bolj slab z vremenom. Za 31.5.2019 pa je končno kazalo malo lepše vreme! Zato se z Rokom zmeniva za eno turo, plus tega bova imela čas za naredit plan projekt Dolomiti 2019. Mene je zelo mikal Triglav ali pa Stenar… Ampak arso je opozarjal, da je nad 2200m ogromno snega, zato se na koncu odločiva za Bivak II (2118 m) in pa potem naslednji dan sončni vzhod na Špletvi (2272 m). Pri temu bivaku še nisem bil, zato mi je bila ideja zelo všeč! Dobiva se v petek popoldne po mojem soteskanju. Ker nisva vedela kakšne so razmere, sva imela s sabo 2 cepina, dereze in pa krplje. Spalko sem pustil v avtu, saj je Rok rekel da so deke v bivaku… No vsaj kakšen gram lažji nahrbtnik. Dobiva se v Lescah, potem pa v Vrata.

Med oznako 9,5 km in pa 10 km parkirava ob cesti. Nobenega avtomobila, kar je pomeni, da bova sama gor… Super! Štartava ob 18:40 pri možicu ob cesti in mimo vikenda zagrizeva v hrib. Najprej naju čaka kar nekaj časa lepa pot po gozdu. Aja, naj poudarim, da je ta pot neoznačena in vsaj spodnji del v gozdu ima kar nekaj različnih poti in je potrebno malo gledati tudi možiclje. Prideva do približno 1500 m, tam se začne tudi melišče. Malo ga izogneva in hodiva čisto ob robu. Na približno 1600 m se ustaviva. Vreme je bilo sicer oblačno, a so se oblaki lepo barvali in pa tudi Rjavina je imela celo en del brez oblaka in tako se je ob zahodu lepo obarvala! Nekaj časa opazujeva barve, a so oblaki spet hitro prišli in tako nama ni nič drugega preostalo, kakor da začneva hodit naprej… Kmalu se bo zmračilo. Na 1700 m se konča gozd in od tu naprej imava melišče. Malo se pomatrava na višini 1850 m do velike luknje v skali. Še malo po melišču in zagledava sneg, plus stopinje. Sicer so stopinje zgledale stare, a potegneva špuro naravnost gor. No na 1960 metrih pa se začne veselica! Kok snega! Ugreza se preko kolen… En kup plazov je šlo mimo pred nama… Naredi se tema… Lučke hitro na glavo in gasa naprej. Rok lepo počasi gazi, jaz malo še snemam naokrog, saj toliko snega konec maja še nisem videl… Z vsakim metrom je bilo več snega… Hitrost se je zelo upočasnila… Začel je pihat veter… No končno zagledam pred sabo Bivak II! Kakšno olajšanje! Pa še prazen je! Vstopiva notri, hitro prižgeva par svečk, jaz gorilnik. Skočim na mraz po sneg, da ga zagrejem. Na srečo je snega v izobilju, tako da voda bo! Skuham večerjo – Makaroni bolognese. Prižgem še zvočnik… Nastavim musko in »žurka« se lahko prične! Pred odhodom sem v trgovini zagledal v pločevinki špricer. Ker tazga še nisem pil, sem kupil dva za nazdravit (sploh ni tako slab!). Rok se odloči, da gre malo fotografirat, saj se je lepo razjasnilo! Upam na sonce jutri! No okrog polnoči se pokrijem z deko in zaspim. Ponoči se zbudim in slišim kako divja veter… Uff… Še dobro da sem na toplem (namreč v bivaku sva imela 12°C). Ob 03:40 zvoni budilka. Dam dremež… Čez deset minut še enkrat… Tako me je na potrebo, da sem mogel ustat. Odprem vrata in zagledam vse megleno! Neeee! Tudi Rok se zbudi, pogleda ven in reče da naj še malo počakava s Špletvo. Zaspim malo nazaj, se zbudim okrog petih, vreme še slabše… Nič ne bo z vzhodom… Tako da zaspiva oba lepo do osmih. Ob osmih vstaneva, vreme še vedno isto. Skuham čaj, pojeva zajtrk, malo poslikava in malo čez 9h štart proti dolini. Špletva je bila v megli, zato ni imelo smisla gazit gor. Vpiševa se še v knjigo in vidiva, da je bil včeraj nekdo pred nama gor. Se pravi so bili plazovi po njegovem odhodu in pred najinem prihodu…

Dol potegneva naravnost špuro. Sicer se udira do kolen, zategneva na plazovino, tam je bilo bolj trdo. Snega je hitro konec, saj sva imela kar lep tempo in sledilo je spuščanje po melišču naravnost dol #tojtauzitek. Pritegneva do gozda, tam se ustaviva in malo počijeva, potem pa dol do avta. Srečala nisva nikogar. Se usedeva v avto, peljeva do Aljaževega doma v Vratih na eno pijačo. Ravno se je začel kazat sonce, tako da je bilo super! Po pijači pa domov. Tako je bil Bivak II osvojen, na sončka bo pa potrebno počakati do naslednjič!

Galerija:

Relive ‘Evening May 31st’

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja