Že dolgo nisem bil v Kamniško Savinjskih Alpah, zato je bil čas, da jih spet obiščem. Plan je bil brez družbe naredit eno »ornk« turo. Mrzla gora (2203 m) je na mojem novem spisku med največjimi prioritetami, zato je bila logična izbira. Plus tega, da bi rad tudi videl vzhod z Velike (Koroške) Babe, zato sem splaniral štart z Jezerskega (no pa tudi nekako ni bilo volje se vozit v Logarsko sredi noči). Po včerajšnji (petek, 20.9.2019) turi na Bavški Grintavec hitro spakiral in že ob 20h zaspal. Budilka ob 00:30, štart ob 01:00. Eno urco lepe vožnje do Ravenske kočne – parkirišče. Tam je bilo že nekaj avtomobilov, verjetno še včerajšnji. No malo čez 2 uro štartam. Najprej sem mislil iti po Slovenski poti do koče na Ledinah, a poti nisem poznal in še ponoči je bilo, zato sem ubral bolj varnejšo varianto – lovska pot.

Pri oznakah za lovsko pot zavijem levo in se počasi začnem vzpenjati. Vmes so tudi zajle, a nič pretresljivega. Kar naenkrat zagledam kočo!  Pogledam na uro – ura je 3! Še malo manj kot eno uro sem rabil, pa sploh nisem imel občutka, da hitim (markirano je 2 uri). Ok… Bom pa počil malo. Probam odpreti vrata od koče, ZAPRTO! Aaaaaa! Ja nič, bom pa na klopci zunaj spal… Ni druge… Se preoblečem in puhovko dam nase. Ni bilo deset minut, me že zebe! Jooj sem se tresel! Popijem čaj… Budilka naštimana na 04:30, saj bi mi vzelo okrog dve uri do Velike Babe… No ura se sploh ni premaknila! Dosti sem imel vsega… Ob štirih štartam… Vržem dol sidro… Zategnem ročno… Spustim obe gumi… V 40ih minutah sem bil že na Jezerskem sedlu… Ne me j***! Kam bom s časom? Zavijem levo proti Ledinskem vrhu in pa Babi, dokler ne pridem do razpotja Velika Baba – po avstrijski strani – 1 uro. Vedel sem, da se moram spustit… A nisem vedel, da za 200 m višine! Sploh ni bilo konca spusta! Pa še po melišču! Pod steno Babe se ustavim! Dol nahrbtnik, sledi počitek… Prehiter sem… Gor me bo zeblo… No kakšne pol ure počijem, potem pa nadaljujem… Nadaljujem lepo z vzpenjanjem… Markacije so lepo vidne… Zagledam vrh… Velika Baba (2127 m)… Sicer sem bil malo prehiter… A je bilo brezvetrje… No super! Ura mi kaže 3°C, ampak sem se preoblekel in nase poleg puhovke vrgel še windstopper (tokrat me ni zeblo!?) . Malo me je bilo strah, da bo sonce prišel ven direktno pred Mrzlo goro, zato sem se iz Babe premaknil na sosednji vrh (5 min hoje) – mogoče bo kaj razlike? No nebo se začne barvati… Sonce pride gor levo od Mrzle gore… Zmaga! Noro!! Take hude barve! Še kakšne pol ure občudujem sosednje vrhove (Kočne, Grintovec, Skuta, Rink,…).

Matjaž me kliče, da gredo proti Veliki Babi, zato mu med kamenje »zakopljem« pivo. Upam, da zdrži do njegovega prihoda… Sigurno mu bo pasal! No jaz pa se odpravim po isti poti dol, pa potem gor na sedlo med Ledinskim in Storžkom. Od tam zavijem desno in po 10 min stopim na vrh Ledinskega vrha (2108 m). Pet minut občudujem Babo iz te strani in že se začnem spuščati… Sedaj moram spet priti do Jezerskega sedla (2034 m)… Tam zavijem levo dol proti Okrešlju. Čez par minut že stojim na Savinjskem sedlu (2020 m)… Od tam naprej spet sledi spust… Vmes zagledam še bivak pod Mrzlim vrhom (1980 m), a jaz se še kar spuščam… No spusta kar ni konec… Višina se hitro znižuje… Na okrog 1850 metrih zagledam napis: Češka koča in Ledine čez križ- zelo zahtevna pot… No mogoče bom pa šel tukaj nazaj grede gor… Nadaljujem proti Okrešlju in na 1800 m vidim napis Mrzla gora levo…

 

Zavijem levo, se začnem spet vzpenjati… Najprej je lepo vidna potka, na okrog 1900 metrih pa se začne zabava… Čelado gor… Najprej so sicer jeklenice in skobe, a jih z vsakim metrom manj. Kmalu se znajdem brez varoval… So pa markacije… Ki jih je potrebno zelo dobro gledati, da ne zaideš. Vzpenjam se proti »piramidi« po zelo krušljivem terenu. Pozornost je tukaj potrebna na markacije, saj hitro zaideš. Pridem na vrh »piramide«, zagledam poličko, kjer ni varoval. Gasa po njej, zavijem levo in spet strmo navzgor. Strmina ne popušča! Spet malo po grebenu… Pa malo v strmino… Skratka rokenrol. Nato pa zagledam križ na vrhu. Še par minutk po izpostavljenem grebenu in že sem na vrhu Mrzle gore (2203 m)! Nikjer nobenega. Neki pojem in že slišim s strani Matkovega škafa kako prihajajo trije… No pa tudi z moje strani pristopa sta se dva že primajala… Bo kar gneča! Malo se pogovorimo na vrhu, saj smo vsi prvič in vsi polno občutkov. Ker se mi je mudilo naprej, sem hitro spakiral in se začel spuščati.

 

Na Mrzli gori (2203 m)

Navzdol bo potrebno še bolj gledati na markacije, da ne zaidem… No pol minute nezbranosti – že zaidem! Vidim markacijo na drugi strani… Ah.. Bom kar tukaj direktno šel in že sem na poti! Tisti čas sta me tudi druga pohodnika dohitela, zato smo se kar skupaj spustili. Na razcepu smo bili v eni uri, tam se poslovimo… oba gresta proti Okrešlju, jaz pa proti Savinjskem sedlu. No malo nad tisto markacijo za Mrzlo goro srečam eno gospo, jo vprašam če kej ve ali je pot čez Križ odprta? Reče, da je odprta… No potem bom pa šel tam in se spustil na Ledine… A nisem pa vedel, da bom moral priti do višine 2180 m, preden se bom spustil… Savinjsko sedlo pa je 2020 m… Joooj!… No skratka… Začnem od markacije po melišču navzgor… Kmalu zagledam kline.. .Čelado gor… Nadaljujem v smeri varoval.. Pot je zelo zanimiva! Vmes grem po leseni lestvi… Tudi iz skob navpično gor so narejene »lojtre«… Vmes kakšen klin izruvan, zato je potrebna previdnost. Pridem na majhno sedlo in se spustim dol… Od tam vidim na Veliko Babo… In pa nekaj ljudi na vrhu. Pokličem Matjaža ali je slučajno on gor. «Ravno pijemo tvoje pivo!« Super, nihče ga ni ukradel. ? Se zmenimo, da se dobimo pri avtu in gremo skupaj na pijačo. Jaz nadaljujem proti Jezerskemu sedlu, oni pa po drugi strani do avta. Hitro se priključim poti, po kateri sem se vzpenjal ponoči.. še kakšne pol ure pa sem pri koči. Pokličem Matjaža in mi reče, da rabijo dve uri še… No si naročim nekaj za pit, saj imam čas. Za dol sem izbral Slovensko pot… Da ne grem po isti poti… Pot je odlično speljana z hudimi razgledi… Priporočam! Kakšne pol ure je zajl, potem se pa konča in se pot nadaljuje po utrjeni poti.. Vmes zagledam tablo ferata Češka koča… Mogoče poizkusim danes? Samo kaj, ko se mi ni ljubilo do avta po komplet in potem spet 30 min nazaj hoje… Pa drugič… Po kakšni uri od koče sem pa že pri avtu… Matjaž pravi, da rabijo še pol ure… Lepo se uležem na deblo, ki je bilo na soncu in jih počakam… Spet se vidimo s klapo k smo bili na Grossu… No ne vseh… Jože pa dva Matjaža sta bila… Skupaj se odpravimo na pijačo k jezeru. Lepo jih je bilo spet srečat. Nato pa gasa domov.

Odličen dan! ?

 

Galerija:

Pot:

Relive ‘Morning Sep 21st’

Podatki:

Dolžina: 19,07 km

Čas hoje (neto): 8 ur 23 min 01 sekund

Vzpon: 2298 m

Spust: 3244 m

Najnižja nadmorska: 982 m

Najvišja nadmorska: 2203 m