Oaza Huacachina – 15.4.2019

Budilka že ob 5:30, saj je bil zajtrk že ob 6h. Hitro spakiram, se umijem in gasa na teraso pojest zajtrk. Za zajtrk smo dobili marmelado in jajce – Americano (11 sol). Vidim, da gre počasi sonce gor, se hitro odpravim na streho in počakam svoj prvi vzhod v Južni Ameriki. Po zajtrku nas je čakala 3 urna vožnja preko otokov Ballestas. Na otokih Ballestas smo videli pengvine, pelikane in druge ptiče… Ogled je trajal skoraj dve uri in po končani turi smo se odpravili jest. Naročil sem file ribe in pa pivo (52 sol). Sonce je pripekalo, temperature so bile blizu 30 stopinj. Po kosilu je sledil premik do oaze Huacachina (Ica), še prej smo se ustavili v enem muzeju. Ker je bil muzej na žalost zaprt, smo se odpravili v piskoteko “Bodego” Lazo, kjer smo degustirali pisco-te. Pisco je brezbarvna ali rumenkasto obarvana žgana pijača, nastala je z destilacijo fermentiranega grozdnega soka v žganje z visoko vsebnostjo alkohola (30%+). Ker pisco dobro prime, smo na busu plesali neke vrsto salso oziroma karkoli je bilo to! Pridemo v hotel, naročimo večerjo – piščanec s pomfrijem, sledi še druženje ob kozarčku »žlahtnega« in gasa spat. Jutri je na vrsti bordanje in pa vožnja z bugy-i.

 

Puščava in bordanje – 16.4.2019

Dobro jutro! Že včeraj zvečer sem gledal eno ogromno sipino za hotelom in sem razmišljal, če bi se lahko gor povzpel. No zjutraj se zbudim ob 6:30 in vidim kako se Ambrož vzpenja po sipini. Hitro pograbim fotoaparat in gasa za njim. Nekaj časa sledim njegovimi stopinjami, potem se pa odločim narediti kar svoj »gaz« naravnost gor – napaka! Udiralo oziroma drselo je ko hudič, noge so tudi že pekle – vzpona je bilo za ene 200m. Pridem končno na vrh, kakšen razgled! Na eni strani mesto, na drugi neskončna puščava in vmes naša oaza! Malo se sprehodim po vrhu sipine, naredim par fotk in potem gasa naravnost dol do hotela #tojtauzitek! Pridem hitro do hotela, samo skok v bazen! Kakšno olajšanje! Ob 9h so nas že čakali buggyi. V vsakega je šlo 8 ljudi. Se zaderem šoferju: » Vamos amigo! Rapido!« Driftali, skakali in divjali po sipinah. Vmes smo se tudi 2x ustavili za bordanje po sipinah. Sem prvič stal na bordu, sicer enkrat padel, a na koncu preživel. Po končani tudi je sledil še en skok v bazen, saj smo bili čisto od peska, potem pakiranje in kosilo. Za kosilo en fit obrok – piščanec z rižem. Sledil je kratek obisk muzeja (tistega, ki je včeraj odpadel). V okolici Ice smo zašli še v vinoteko Tacama, kjer smo degustirali vina. Na vhodu nas je pričakala varnostna služba s šibrovkami. Znotraj posestva vse zrihtano v nulo! Prevzela nas je vodička in nam malo v angleščini in tudi v španščini razkazala vinarno. Vrhunec ogleda je bila degustacija enega belega in dveh rdečih vin + pisco. Po končani turi smo imeli 15 min za nakup vina. Zmenili smo se, da vzamemo skupaj čimveč vina in presojo smo zaupali našemu strokovnjaku na področju vin – Tomažu. Vzamemo 7 različnih vin in se vkrcamo na bus, kjer nas je čakala 3 urna vožnja do Nazca. Tam smo imeli večerjo ala Pachamanca (skopljejo luknjo, notri dajo meso, čez vroče kamne (da se peče) in to zakopljejo. Prvič sem jedel morskega prašička, ki ima zelo malo mesa, ampak je odličen! Popili smo 4 buteljke in tako zaključili večer na najboljši možni način. Sledila je še 15 minutna vožnja do hotela.

…Oprosti morski prašiček!

Galerija: