You might be the only one left who believes in you. But that’s all you need!

Henry Cavill

Nov dan in spet lep spomin na nov izziv. Ampak tokrat je bil plan naporen, ampak nič pretirano težek. Ampak… Plani se spreminjajo, eni tudi na licu mesta. Skratka Marijo in Robi me povabita na turo po KSA. Plan čez Žmavcarje mimo bivaka, vse 4 Rinke in potem na Skuto. S Skute pa čez Dolgi hrbet in potem v dolino ali pa mogoče še Grintovec, bomo videli. Štart V Koncu.

Tokrat je bil štart ob normalni uri, ob šestih smo začeli hodit. Tempo je bil lepo upočasnjen, saj bo tura zelo dolga! Lep pogovorni tempo nas pripelje do bivaka pod Skuto (2070 m), kjer naredimo kratko pavzo. Sonce lepo že sije in čas je za odhod naprej proti Mali Rinki (2289 m). Nekaj časa nam možici kažejo pot, potem pa se začnejo markacije in kar lepo mimo njih. Tisti začetni klanec od bivaka kmalu spusti in pridemo na malo bolj prijazen teren. Hitro mimo Male Rinke in kar nadaljujemo proti Štajerski Rinki (2374 m). Malo po šodru, malo po skalcah in pridemo na naš drugi vrh. Spet malo pavze, da zadihamo. Naslednja je Koroška Rinka (2433 m). Ta del mi je vedno zoprn, saj hodiš kar nekaj časa po grušču. Ampak gre! Lepo premagamo strmino in stopimo na Koroško Rinko. Evoo! Tretji vrh je za nami! Bravo! Sedaj pa gledamo proti Kranjski Rinki (2453 m). Spet se bomo mogli spustiti in potem klanec do vrha. In spet po grušču. Dokler ne pridemo do sedlca med Rinkama, potem pa samo še gasa naprej. No nekdo pa se nam približuje spodaj in švigne mimo. No mi lepo nadaljujemo in še nekaj minut pa stojimo na Kranjski Rinki, naši zadnji Rinki. Oooo! Model k nas je prehitel je bil Nejc. Lepo te je videt! No na Kranjski Rinki naredimo daljšo pavzo. Gledam kako Nejc daje ven vrv. Le kam greš? Pa reče, da bo prečil do Skute »čez Konja«. Hmmm! Imam že od lani željo pohodit tale greben. Poti ne poznam, zato se tukaj sam ne bi rad odpravljal. Nejc pa jo pozna.

»Me vzameš s sabo?« izstrelim. Odgovor je bil pritrdilen! Oo top! Robi in Marjio ne bosta šla, ampak se dobimo na Skuti potem. Sem pripravljen? Soočenje s stresom. No bo kar hud stres, ampak enkrat bom mogel iti čez. Detajle sem poznal, zato sem vedel, da bo spust najbolj zoprn. Potem pa je skala boljša. Ja nič, pa grem. Saj bom hitro videl ali bo šlo. Če ne pa obrnem in poizkusim drugo leto to srečo. Skratka Nejc je imel s sabo vrv, tako da če jo bova potrebovala, jo bova uporabila. No začneva s spustom. Joooj kok je podrto vse skupaj! Skale me režejo, ko plezam dol. Ampak gre lepo. No malce sva šla preveč levo, zato sva potrebovala en 5 m abzajl. Klin je bil notri že zabit, zato samo vrv skozi in gasa. Bi šlo tudi brez vrvi, ampak če jo imava… Jo bova uporabila! Najprej se Nejc spusti, potem pa še jaz. Pulz začne šopati, ampak prijem lepo drži! Tistih par metrov hitro dol, zloživa štrik in gasa naprej. No spuščanja ob šodru je kar nekaj in je smotana pot. Ampak čez nekaj minut se spust konča, od tukaj naprej naj bi bila skala boljša. In tudi je! Sedaj pa vzpenjanje proti »Konju«. Nejc mi malo pobegne in pridem na konja. Ammm?? Kako naj pa kle čez pridem?? Nejc se dere, naj se usedem in porivam naprej do ene luknje in tam se obrnem. Ufff! Usedem se. Pulz nabija, roke delajo. No rit pa tudi nič ne moti, da po trdi podlagi drajsam. Ker vstal sigurno ne bom! Skratka tista metra in pridem do luknje, obrat in splezam dol. En ornk del je za mano. No naprej ni nič lažjega. Gledam, iščem prehode in lepo plezava. Res napeta tura! Nobenega počitka, dela se cel čas! Bum, bum! Ampak vedel sem kaj me časa! Adrenalin res seka k hudič! Letos še ne tako. No plezava midva naprej, še mimo okna in malo višje je plezarije konec. Samo še sprehod do vrha Skute (2532 m) Noro! Res hvala Nejc, da si me vzel s sabo! Aaaaa! Kraljevska res! No Nejcu se mudi naprej, jaz pa počakam ostala dva, da prideta. Ekipa smo spet skupaj. Spet ena daljša pavza in čas je za prečenje naprej.

Foto 1: Ena skupna

Naslednji cilj je Dolgi hrbet (2473 m). S Skute lep spust, mimo Štruce in potem se usmerimo na markacije proti Dolgemu hrbtu. Ta pot mi je tudi zelo zanimiva. Lepo varovana. Malo gor, malo dol in pa z lepimi razgledi! Markacijam lepo sledimo, kakšna jeklenica za spust in potem takoj spet vzpon. No kar nekaj časa prečimo, nakar pridemo na vrh. Vauuu! Še zadnji današnji vrh! Sedaj pa samo še spust na Mlinarsko sedlo in proti bivaku pod Grintovcem. Potem pa od tam proti Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Pri bivaku spet ena pavza, nakar se znam zlušta Radler, zato gasa proti Cojzu. Najprej lepo spust, potem pa tisti vzpon proti Vratom. Od tam pa samo še spust do Cojzove. Pri Cojzovi kar nekaj ljudi, na srečo dobimo zadnje tri Radlerje, potem jih ni več! Sreča! No od Cojza pa potem še spust dol do avta in tura se je končala.

 

Hvala Robiju in Marijotu za super družbo! Lepo smo pohodili teh 2000 m vzpona! No hvala pa tudi Nejcu za super prečenje. Res lep greben, ampak zelo naporen. Potrebno ogromno pazljivosti, osredotočenosti. Tura pa res nora! No slik pa ni veliko, ker sem rajši užival v razgledih in manj po telefonu skakal.

 

VIDEO:

Galerija: