Dingboche – Lobuche (4910 m)

26.10

Budilka ob 6:00, poležala do 6:30. Za zajtrk danes konkreten Tibentantski kruh z marmelado, saj nas je čakala dolga pot. Zajtrk je (kot vedno) zamujal, a nič zato, saj sva dobila prej črni čaj (da sva se malo pogrela). Današnji plan iz Tengobche v Lobuche (4910m). Najprej smo prišli v Dughle (manj kot v treh urah) na okrog 4600 m, kjer smo imeli kosilo. Ustavili smo se v Kala Patthar lodgu, čeprav ura sploh še ni bila 11:00, a problem je, da do Lobuche (še 3 ure stran) ni nobenega lodga. Privoščil sem si riž s curryem. Tukaj se že opazi, kako drago postaja vse skupaj. Čeprav smo se dvignili samo za 200m, so vse cene poskočile za 50c do 1$. Ampak midva imava itak vse v ceni všteto, tako da za naju plačuje vodič.

Imam pa danes probleme z desnim ušesom, saj je včeraj zelo pihalo in me danes kar fajn boli! Po Dughli nas je čakal samo še vzpon. Kolona je bila neomejena! Sploh nikamor ni šlo! Itak se nihče ni umaknil, tako da nekega prehitevanja ni bilo, skratka katastrofa. Na tak način smo hodili eno uro in pol, dokler nismo prišli do prostora, ki je bil posvečen vsem umrlim plezalcem in šerpam. Tam smo malo počili, poslikali in hitro nadaljevali, da smo se znebili gužve. Hodili smo eno uro in pol in v tistem času nas je preletelo sigurno vsaj 6 helikopterjev (nekateri pač plačajo za voden ogled Everest Base Camp). Nato smo videli prvo hišo in čez nekaj korakov celotno vas Lobuche. Prvi vtisi o vasi: Nič posebnega, malo se mi zdi zanemarjeno, a se ni za pritoževati. Naš hotel je bil Mother Earth, bolj proti koncu vasi. No, ko sva stopila v hotel, naju je kar zmrazilo, saj je bilo zelo mraz. A v sobi še večji šok – mraz ko prasica! Se oproščam izrazu, a je to edina beseda, ki lahko opiše stanje. Ko sva se razpakirala, sva šla malo počiti. Spal sem oblečen v tople dolge hlače, dolgo majico, jopico, tople štumfe, blima toplo kapo in pa v spalki za do -30 stopinj. Povem lahko, da mi je bilo komaj kaj toplo! Potem se ve, kako mraz je bilo. Pa drugače mi mraz ni problem, ampak da mi labela zmrzne po pol ure (bila je na nočni omarici), je pa kar zanimivo, ja!

Tukaj so šle cene še višje! Primer: Riž z piščancem in curryem – 1200 Rs (12$). Sem pa naročil za večerjo Dal Bhat in hot lemon. Upam, da bo tako dobro, kot so dobre cene. Večerjo sva naročila za ob 18h. Ker je bilo v sobi tako mraz, sva kar v jedilnici počakala na večerjo. Pridružil se nama je še vodič in skupaj smo malo pregledali slike in se zraven smejali dogodivščinam. Malo čez 18h prinese vodič večerjo. Porcija je bila velika, notri je bila zelenjava, ki sem jo prvič videl. A mi je bilo čisto vseeno, kaj je bilo, saj sem bil tako lačen! No, čez 15 min na wc-ju mi ni bilo več tako vseeno. Lahko povem, da pivo tukaj stane od 1000Rs – 1400Rs (10 – 14$). Po večerji smo se še malo podružili in potem je bilo potrebno spakirat in iti počasi spat. Jutri je dolg dan, najprej iz Lobuche v Gorak shep (5164m), tam kosilo in potem gasa proti EBC (Everest Base Camp) in nazaj dol v Gorak. Skratka jutri je Dan D, o čemer sva sanjala!


Počutje:

Jan: glavobol

Gašper: Super, brez problemov (razen ušes)

Podatki:

  • Razdalja: 15,60 km (GPS malo nagajal)
  • Čas: 3:46:49 ur
  • Skupni vzpon: 640 m
  • Skupni spust: 74 m
  • Najvišja višina: 4908 m
  • Najnižja višina: 4337 m

Hrana:

  • Zajtrk: Tibentanski kruh z marmelado + črni čaj (560 Rs)
  • Kosilo: Riž s curryem + ingverjev čaj (910 Rs)
  • Večerja: Dal Bhat + vroča limona (910 Rs)
  • Skupaj stroški: 2380 Rs (20,6 $)

Linka:

Garmin: Več Podatkov

Relive ‘Morning Oct 26th’

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja