V začetku leta sem si zadal izziv – 12x na Triglav v letu 2019. Se pravi vsak mesec vsaj 1x. Ta plan sem lepo izpolnjeval do aprila, potem se je pa začelo vse skupaj podirati. Aprila sem imel potovanje v Južno Ameriko, pred tem službene obveznosti in tako je april ostal brez Triglava. Prišel je mesec maj, tukaj mi je zagodlo vreme, saj je bilo skoraj cel mesec katastrofalno in tako že drugi mesec zapored nisem bil gor. Potem sem se vzel v roke in »prtegnu« v peto. Junija 2x, julija 1x, avgusta kar 4x! No popeljal vas bom (na kratko) na moje potovanje skozi leto.

 

1.1.2019

Z Aljažem sva bila prva v letu 2019, ki sva stopila na vrh Triglava! Že prejšnjo noč sva šla silvestrovati na Kredarico, sledil je vzpon pred polnočjo, dočakala novo leto v megli in se spustila do Kredarice. Čez par ur spet pokonci in ker je bila noč kar naenkrat jasna, sva se odločila še za sončni vzhod, ki pa je bil fenomenalen! Na vrhu sva bila sama! Zato se lahko sedaj eno leto hvaliva, da sva bila prva v letu 2019 na Triglavu. ?

9.2.2019 – BLOG

Snežne razmere so bile kar zanimive, a nevarne! To naju s Francijem ni odvrnilo in se s krplji odpravila do Kredarice, od tam pa potem z zimsko opremo k Očaku. Razmere so bile odlične! Imela sva srečo, da je Dejan pred nama potegnil gaz, zato je bil vzpon malo lažji. Na vrhu sva srečala tudi Bojano, ki je ta dan praznovala rojstni dan. Seveda je počastila s torto in šampanjcem (se vidi, da ni Gorenjka ?)  Edini problem je bil, ker je bilo potrebno dodatnih 6 km v vsako smer prehoditi, saj je bila cesta v Krmo zaradi snega zaprta! Ampak kjer je volja, tam je moč!

 

23.3.2019 – BLOG

 

Eden najlepših zimskih vzponov s super družbo: Mojca, Gorazd in pa Maja. Štartamo že en dan prej, 22.3.2019, saj smo lovili sončni vzhod. Gorazd nas je s svojo zverino pripeljal čisto do Lese, zato smo prihranili kar nekaj km. Sledil je nočni vzpon. Skupaj smo prišli na Kredarico, nakar so ostali šli malo počiti. Jaz pa zagledam Matjaža in Markota, tako se odpravimo skupaj na Triglav in dočakamo VELIČASTNI sončni vzhod! Bilo je res lepo v družbi prijateljev, to šteje! Kasneje so za nami prišli še Mojca, Gorazd in Maja… Ko smo se vračali dol, pa zagledam še Francija, Sonjo, Brigito, Heleno in Polono… Res skoraj cel FB! Noro! Ta dan sem tudi postavil svoj rekord v spustu. Namreč s Kredarice do Lese sem se spustil v 1 uri in 3 minute, ker pa sem se spustil sam, sem moral narediti še dodatnih 6 km do začetka asfalta, kjer sem imel parkiran svoj avto. Noro! Komaj čakam. da ponovimo!

 

2.6.2019 – BLOG

Solo vzpon v zimskih razmerah. Plan je bil sončni vzhod, a se je tekom noči vreme pokvarilo in tako me je čakalo megleno jutro na Kredarici. Ponoči sem tudi zgrešil pot in tako naredil malo večji ovinek do Kredarice. Največja ironija je bila, da je bilo slabo vreme samo okrog Triglava, drugje pa sonce! Jooj! Ker je bilo po sneženju, ni bilo nekih informacij o stanju poti, zato sem tudi počakal, da se je pokazala svetloba Ampak na mojo srečo, je nekdo že včeraj potegnil gaz gor… Sicer so se stopinje zelo slabo videle… No uspelo mi je priti na vrh, stolp pa v celoti pod snegom! Samo zastavica je gledala ven! Ko sem se vračal, sem gledal tuje pohodnike brez zimske opreme (!), kar me je nekako šokiralo! Na koncu pa sem še tekel v dolino, saj sem lovil punco, ki je pozabila na Kredarici denarnico… No na koncu se je izkazalo, da ni bila njena, zato sem jo nesel na PP Bled.

15.6.2019

Še en sončni vzhod, tokrat z Aljažem in Urhom. Na parkirišču en dan prej srečamo Markota in Matjaža in tako smo šli kar skupaj. Vmes se mi odprejo moji gojzarji na podplatu in zato smo jih na Kredarici kar zalimali z “silvertapom”. No seveda se je vreme spet med potjo pokvarilo in tako je bil vzhod spet »pokvarjen«. Vmes nam je še malo deževalo, snežilo. No pa tudi malo je posijalo sonce. Jaz sem se z Matjažem in Markotom spustil v dolino, Urh in Aljaž pa sta nadaljevala proti Rjavini.

1.7.2019

Solo vzpon po službi… Zaželel sem si en sončni zahod, zato sem štartal po službi gor. Imel sem tekaški (RAIDLIGHT) nahrbtnik in pa Raidlight Revolutiv tekaške čevlje, saj sem želel podreti svoj osebni rekord (2 uri in 30 min). V 1 uri 46 sem bil na Kredarici. Kar poletel sem ven iz Kalvarije, vsi so me samo čudno gledali. Malo pavze in gasa naprej. Kmalu po Malem Triglavu so se začele pojavljati težave z utrujenostjo, a sem nadaljeval naprej. Na vrhu je ura pokazala 2 uri 17 min! Moj osebni rekord! Tokrat sem imel kar srečo in pričakal super zahod! Sledil je hiter spust v dolino, naslednji dan je bila služba! Skupen čas Krma – Triglav – Krma: 3 ure 59 min 52 sekund! Za osem sekund mi je uspelo priti pod štiri ure! No naslednji dan v službi pa ni bilo tako “fajn” ??

1.8.2019 – BLOG

Tokrat sem bil v vlogi »vodiča«, saj sem peljal 5 sodelavcev in pa Poljsko prijateljico na Triglav. Napoved ni bila obetavna, a nas to ni odvrnilo in smo poizkusili. Tokrat ni bil vzhod ali zahod, ampak hoja podnevi. Štart je bil ob štirih in po šestih urah smo dosegli vrh. Vmes se nam je malo zaprlo, pa odprlo… Na vrhu je bil par minut sonce in nato spet oblačno. Razmere so bile super! Tudi krstil sem vse, ki so bili prvič… No pa Silva je tudi mene, namreč v vseh teh vzponih me še nihče ni! Skratka, top dan! Še enkrat bravo vsem, ki so prvič stopili na streho Slovenije!

 

15.8.2019 – BLOG

Najdaljša tura letos: Savica – Kanjavec – Triglav – Veliko Špičje – Malo Špičje – Savica, skupaj kar 42 km! Najprej sončni vzhod na Kanjavcu, potem na Dolič in skozi škrbino na Triglav, od tam dol na Planiko in nazaj proti Prehodavcem. Sledilo je še Lepo Špičje in nazaj dol v dolino. Bil je praznik, zato je bila na vrhu Triglava kar gneča. Zato sem se hitro pobral dol in nadaljeval s potjo. Bil je odličen dan in tudi vreme je zdržalo!

 

17.8.2019 – BLOG

Severna Triglavska stena – Slovenska smer s Prevčevim izstopom. Bolano! Prvič v severni Triglavski steni! Jaz, Sonja, Franci in Jože smo se odločili, da gremo in tako smo jo preplezal…Vsaj eno smer. Sledil je vzpon skozi škrbino na vrh, spust do Kredarice. Tam smo se podružili z ostalimi Gorski svedri. S Polono in Ireno smo se spustili po Tominškovi, ostali pa čez Prag dol. Fenomenalen dan! Hvala vsem za družbo!

 

31.8.2019

Solo vzpon na sončni vzhod. Spet mi je zagodlo vreme! Vrh je bil v oblakih, kakšnih 50m višje pa je bilo sonce. Kakšna škoda! Na vrhu sem bil sam, kasneje so začeli prihajati še drugi. Vedno ne moreš imeti sreče! No malo sem jo celo imel, saj je celo pol minute pokukal sonce skozi oblaki… Več sreče prihodnjič! Je bi pa to moj DESETI vzpon!

 

29.9.2019 – BLOG

Skoraj bi mi september pobegnil, zato je bilo nujno treba iti ta dan! Spet je bil plan sončni zahod z Markotom. Ta dan je potekalo finale v odbojki med Slovenijo in Srbijo, zato sva na vrhu navijala za naše! Slovenci smo na žalost izgubili, izgubila sva pa tudi midva z naravo… Namreč na vrhu je bilo oblačno, zato se čisto nič ni videlo. Ustavila sva se na Kredarici, kjer so se začele že priprave na zaprtje koče. Ko sva se spuščala s Kredarice sredi noči, pa se je razjasnilo! Škoda, da se ni prej!

 

6.10.2019 – BLOG

In pa moja DVANAJSTKA! Eden najlepših sončnih vzhodov na Triglavu! Franci in Sonja sta mi delala družbo in pa vrhu smo tudi nazdravili na moj prihajajoči rojstni dan. Sicer je en dan prej malo zapadel sneg, a nam to ni predstavljalo težav. Na vrhu smo bili sami! Res popoln sončni vzhod, drugega nimam za rečt! #tojtauzitek

 

Skratka, to je bilo mojih 12 vzponov v letu 2019… Sicer do konca leta sta še dva meseca in pol, kar pomeni, da sigurno še vsaj 2x gor… A najbolj sem ponosen na to, da mi je uspelo kljub “težavam” v mesecu aprilu in maju. Dobil sem kar nekaj sporočil že za leto 2020 za izziv… Zaenkrat naj to ostane skrivnost, lahko pa povem, da več kot 12x ne bom šel v enem letu na Triglav… Je rekel Gašper že leta 2018 ?