Take a deep breath and remember who the f*ck you are.

Z Andražem med tednom v kontaktu, da bi bilo lepo spet it skupaj na eno turo. Sej je lepo z njim, ampak tempo je pa bolan! In zato so posebne priprave za take ture, hehe. Zato tudi malo več gelov porabim na takih turah, hehe. Skratka napiše mi za Jalovec. Odlično bova potegnila gaz gor, ni panike. V soboto sem imel malo lepši dogodek, zato nisem imel časa. Imam ga pa v nedeljo. Pakiranje za tako turo je vedno zanimivo. Ruzak mora biti čim lažji, da lahko držim Andražev tempo. Sendviči? Ne. Pretežki. Ok. Hidratne čokoladice. Puhovka? Ne. Zeblo me tako ne bo, zato jo lahko kar doma pustim. Fotoaparat? Tudi ne. Bo doma ostal. Pakiram ruzak in gledam malo storye. Vidim Dejana in Davida na Jalovcu. Hvala za gaz! Sprva zelo vesel! Lepo sta nama zgazila, kar bo lepše za naju. Potem pa. Fak Gašper! To pomen, da bo Andraž lahko hitreje hodil, ker ne bo gazil. Aaaa. No. En bidon gre ven iz ruzaka. Pa dva gela nazaj v ruzak. Še lažji nahrbtnik. Nimaš druge. Ker mora Andraž biti že ob 12h nazaj doma, to pomeni tudi zgodnji štart.

Ob 0420 se dobiva v Lescah in gasa proti Planici. Na parkirišču parkirava in se zaženeva proti koči v Tamarju. Zagon mašine že od štarta. Tempo ne popušča in zelo je vroče. Zelo hitro mimo koče v Tamarju, nekega počitka tukaj ni. Greva proti Ozebniku. Najprej skozi gozd, potem pa samo v breg proti začetku Ozebnika. Vročeee! Teče mi. Noge pečejo, saj tempo ne popušča. Prav vesel sem, ko se na 2000 metrih preobujeva v gojzarje in dereze gor. To pomeni vsaj malo počitka. Zimsko opremo gor in spet v breg. Sneg je čisto trd! Noro! Prav lepo je hodit po njem! Gledava nazaj proti Tamarju in vidiva kako megla vztraja do 1500 metrov. Kako noro! Res bo lep dan! Nadaljujeva naprej, vmes je en leden predel, kjer se moraš čez skobacat. Ampak gre. Nekaj minut in sva ven iz J. Ozebnika. Aaaaa! Kako super! Res nor dan! Kratka pavza in potem gasa naprej. Bova probala zimski kamin. Andraž gre proti zimskemu kaminu in začne plezati. Čist razrit. Snega skoraj nič, pa nekaj razbitega ledu. Skratka nič lepo. Bo treba dry-toolat. Veva pa, da je letna pot pa pod snegom. Zakaj bi se matrala po skalah, če se lahko spustiva in nadaljujeva po letni. Odločitev je bla hitra. Spust dol in potem prečenje proti letni poti. Ta pa je lepo zalita, zato je prav lepo. Vmes tudi en leden del, ampak ni pretiranih težav. Prideva na greben pod vrhom in sedaj še lepo prečenje do vrha. Kar kmalu stopiva na vrh – Jalovec (2645 m)! Noro! Kakšen dan! Prav dolgo se ne zadržujeva, ampak je čas za spust.

Foto 1: Na vrhu

Par fotk in gasa. Sneg zgoraj še dobro drži, a z vsakim metrom nižje postaja bolj gnil. A ura je komaj osem. Cokli se nabirajo. Previdno lepo, še kakšna zajla je zunaj. Spust lepo poteka do začetka ozebnika. No tukaj pa se potem začne spet trd sneg, kar je super. No. Postane pa en problem. Leteti začne vse dol. Projektili padajo iz vseh strani. Zadetki v čelado, ramo in roko. Noro res! Ni šans, da bi šel v takem gor! Zato morava pospešiti. Materiala je že toliko dol padlo, da se stopinj sploh ne vidi. Skratka hitro ven iz ozebnika. Preobujeva v nizke čevlje in nadaljujeva proti koči v Tamarju in od tam proti avtu.

 

Res nora tura! Pogoji taki da joj! Dan pa fenomenalen. Hvala Andražu za družbo! Tempo je bil res zelo lep, ampak včasih si je treba duška dat! Na lep zimski kamin bo treba še kar nekaj časa počakati, da lepo zapade in malo zamrzne.

 

Video:

Galerija: