Ko se pohodnika predstavita…

Gašper »themountainfreak« Ahačič:

Živjo, sem Gašper in prihajam z Bleda. Sem navdušen nad gorami, še posebej nad sončnimi vzhodi in zahodi, saj po mojem mnenju, sta to najlepša trenutka dneva! V hribe sem bolj intenzivno začel hodit štiri leta nazaj, najprej s kolegom Janom. Čez čas sem ugotovil, da mi je »solo varianta« hoje v hribe bolj pri srcu. Ne maram gužve, saj grem v hribe zato, da se sprostim in naužijem energije. Res je, da na vrhu po navadi poslušam glasbo, saj me to še dodatno sprosti. Dve leti nazaj sem se odločil, da si postavim spletno stran (www.freak.si), saj bi tako lahko delil svoje slike s širnim svetom in pa seveda tudi posnetke poti, ki jih opravim.

Kaj mi predstavljajo hribi?

Lansko leto sem »ustanovil« #tojtauzitek. Kaj sploh pomeni ta hešteg? Veliko ljudi me je spraševalo, kako se mi ljubi hodit v hribe? Kaj vidim v hribih? Zakaj vstajam tako zgodaj za sončne vzhode? Ker je na vsa ta vprašanja zelo težko odgovoriti z besedami, lahko pokažem. In to pokažem na način, da objavim pod vsako svojo sliko ta hešteg in tako vsaj približno približam odgovore na ta vprašanja.

A z besedami lahko na kratko opišem, da mi gore predstavljajo sprostitev, izziv, adrenalin in pa seveda mogočni razgledi.

Kako aktiven sem v hribih?

Na leto v povprečju prehodim več kot 1000 kilometrov v gorah, določen procent sestavlja tudi gorski tek, saj mi to predstavlja nek izziv in še večji napor kot pa samo hoja. Imam tudi svoj lastni izziv; Osvojiti vse slovenske gore v Julijcih, Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah. Trenutno sem na okoli 40%, se pravi me čaka še kar nekaj dela 😉

Zakaj Himalaja?

Kdo si ne želi videt Mt. Everest in druge osemtisočake od blizu? Če kaj hodiš v hribe, je sigurno to tudi tvoja želja. In ta želja se mi bo izpolnila, ker greva do I. baznega tabora, vmes bova imela še razglede na druge gore. Ubistvu bom z obiskom Himalaje zaključil neverjetno letošnje potovanje po gorah. Letos sem izpolnil želje iz 2016 in 2017 z obiskom Jalovca, Montaža, Špika Hude police, Razorja  in pa zimskega vzpona na Triglav.

 

Kje me lahko najdeš na spletu?

-Instagram: KLIKNI

-Facebook: KLIKNI

-Youtube: KLIKNI

-Mail: tojtauzitek@gmail.com

 Jan Zajec:

Hej, sem Jan Zajec in živim v Ribnem, vasi blizu Bleda. Vsako jutro me prebudi prelep sončni vzhod, ki te kar privabi ven gledat gore, ki se prebujajo v najlepših jutranjih barvah. Po poklicu sem programer freelancer, ki večino dela opravi na razvoju poslovnih spletnih aplikacij in optimizaciji poslovnih procesov.

 

Poleg hribolazenja uživam tudi na morju, predvsem ko se s kolegi odpravimo na jadranje. Zadnje leto sem veliko časa preživel na Blejskem jezeru, bolj točno na SUP deski, kjer sem po dolgem in počez spoznal lepote jezera – verjetno pa sem bil tudi kar zanimiva turistična atrakcija, sploh v spomladanskih mesecih – čim se bližaš obali takoj opaziš veliko turistov, ki te želijo slikati #paparaci.

Poleg hribov mi je najljubši šport kolesarjenje. Večino časa vozim cestno kolo, včasih pa se podam tudi na bližnje hribe z gorskim kolesom in uživam v spustu po kamnih in koreninah.

V zadnjih nekaj letih pa sem med drugim tudi veliko potoval. Prerajžal sem kar lep del Evrope, najbolj zanimivo in najbolj aktivno pa je bilo potovanje po Madeiri – otoku večne pomladi. Odpravil sem se na najvišji vrh Pico Ruivo, ker pa je hoja v solo izvedbi lahko dolgočasna, sem se odločil za trail running in z velikim nasmeškom »prilaufal« na vrh.

 

Kot naslednje potovanje pa sem si zaželel še kakšno bolj zanimivo destinacijo, morda malo manj aktivno, po možnosti izven Evrope. Prva izbira so bili Maldivi – nekaj čisto drugega od končne odločitve, potem pa sva z Gašperjem ob pivu ugotovila, da je trek do baznega tabora Everesta izvedljiv in ne pretirano drag. Odločitev zamenjave je padla v momentu!

 

Seveda ni k odločitvi prispevalo le pivo, ampak ljubezen do gora. V gorah se počutim doma, to je kraj kjer vse skrbi ostanejo daleč proč in se lahko zares sprostim. Uživanje takega občutka v Himalaji bo vsekakor neprecenljivo!

 

Novim zmagam naproti!

  

Kje me lahko najdeš na spletu?

-Instagram: KLIKNI

-Facebook: KLIKNI

-Mail: jan@hopkoda.si

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja