Že med tednom, ko sem imel kar nekaj dela v službi, mi piše Janja, če bi želel iti na en »extreme canyoning« v Log pod Mangartom z agencijo Altitude Activities. Ok, vedel sem kaj je canyoning (soteskanje), nisem pa poznal kaj je fora besede extreme spredaj… No hitro mi razloži, da se bomo »abzajlal« in valda da sem za! Noro bo! Vzamem dopust v petek. Dobimo se ob 8h na Ljubljanski cesti 1, Bled. Na srečo so blizu doma, zato uporabim kar svoje noge in se odpravim peš do njih. Tam fantje pridno že pripravljajo robo in jo spravljajo v kombi. Čakali smo še 4 Švede in že se peljemo proti Kranjski Gori, nato čez Predil na drugo stran. Danes se bomo spuščali po Fratarici.

To je potok stotih slapov, različnih oblik. Hudoo! Kombi parkira na parkirišču, se hitro preoblečemo v kopalke in dobimo neoprensko obleko s čelado. Ja, voda ima baje okrog 6°C, kar mrzlo! Se zrihtamo in čakal nas je 30 min vzpon do začetka soteskanja. Že takoj smo prečkali reko Koritnico, ki je imela kar močan tok, a smo prišlo varno čez. Potem pa zagrizli v breg. Smo imeli kar fajn tempo, zato smo hitro prišli do izhodišča. S sabo smo imeli tri vodiče, štiri Švede, »enga freaka«, pa Janjo, ki nas je nadzirala, da nismo počeli neumnosti =) Najprej nam razložijo pravila igre: Čelado vedno na sebi, ne skači po svoje naokrog, poslušaj navodila kako pravilno premagati oviro… Aja, pa prepovedano je lulat pod obleko! Skratka jasno in glasno! Stopimo v vodo, sledi ene 5 min hoje po vodi in skalah, do prve ovire. Prvi abzajl! Pulz začne naraščati… Komi čakam! Postavil sem se kar na zadnje mesto. Vodič me lepo pripne in že sem v steni, na levi pa žlobodra potok Fratarica. Kakšen meter pred vodo se odrinem in popustim štrik… Puf! Direktno v vodo! Ooo, mrzla! Prav čutim kako mi nekje voda šla za obleko in zdaj mi pljuska po… Skratka nazaj na temo! Sledilo je spet malo hoje po vodi/ob vodi in tako smo prišli do naslednjega abzajla. Ta malo bolj direkten čez potok. Me pripne in že se spuščam… No tok je bil močan, mi spodrsne in zategnem vrv. Postavim nazaj na noge, se spustim še par metrov in čofnem v vodo. No sedaj mi je bilo že vseeno, saj sem bil navajen že na mrzlo vodo.

No naslednji izziv pred nami je bil dva metra visok tobogan, a se nismo peljali… No vsaj namen je bil tak. Vodič napelje samo vrv, tukaj se ne bomo nič varovali. Primem to vrv.. Tok je močnejši kot prej in valda mi spet spodrsne… Se popeljem tist meter. No sej na koncu je bilo hudo! 😀 Nato pa takoj ene 5 metrski skok. No tukaj mi na srečo ni spodrsnilo in lepo pristanem v vodi! Brrr! Spet nekaj minut hoje in že smo pri naslednjem spustu. Tukaj vodiči napeljejo 2 vrvi, na vsaki strani eno… Tako, da smo se hitreje spuščali, saj so bili za nami drugi gostje. Se začnem spuščati… Levo spet močan tok… No na srečo tokrat brez spodrsavanja… Še nadihal se nisem, že nov skok! Pristanek za oceno 10! Po temu skoku, bi se morali spustiti po približno 50 metrskem slapu… No vode je bilo preveč, zato se je Jerrry (šefe!) odločil, da ga rajši spustimo – no pridem ga enkrat probat zihr! Zato smo šli ven iz vode, se spustili po bregu in po 5ih minutah prišli do vode. Nato spet malo hoje po vodi, drsanja po toboganu in tako pridemo do novega spusta. Slap tukaj je imel kar močan tok, zato je Jerry napeljal še eno vrv, ki je poskrbela, da smo se po parih metrih spuščanja nato spustili po »zipline« in tako ognili tisti deroči vodi. Potem sledi kar nekaj manjših skokov, spustov po toboganu in tako pridemo do še enega zipline-a. Spet napnejo vrv, se usedem na tla in »poletim« dol do vode. Hudooo! Nato še dva skoka v mrzlo vodo in počasi smo že pri koncu. Zagledam kar nekaj metrski slap. Najprej so nas spustili 2 metra po vrvi do poličke in nato kdor je želel, skok v vodo! Valda je bilo treba probat! Se spustim, stopim na poličko, se odpnem in skok v vodo! Malo čudno skočil in se z ritjo dotaknil pod vodo tal… No ni bolelo! =) Sledil je še veleslalom med koriti, malo po vodi, malo nad vodo in malo pod vodo. Tako pridemo do konca našega soteskanja! Hitro eno fotko in se odpravimo proti kombiju… Tako je bil en super dopoldne zaključen.

 

O Altitude activities lahko rečem samo: »Kapo dol!«. Program itak top, vodiči še boljši! Odlično poskrbljeno za varnost in ocena itak 10! Se splača it z njimi! Jaz sigurno ne grem zadnjič! 😉  

 

Pa še video odlične izkušnje! 🙂

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja