Že prejšnji vikend omenil Maji, da tale vikend pa »pade« Triglav. Vremenska napoved je bila takšna kakršna je bila… Ni ovira, razen če zapade pol metra snega… Potem bo pa treba iskat drugi cilj. Soboto sneženje nam je prineslo malo snega, zato plan obvelja! V soboto skočim na Begunjščico, da se ogrejem za »gazenje«. Imel sem pa v mislih, da bo sigurno v nedeljo kdo skočil gor… V to sem prepričan! Zvečer se slišim s Francijem, njegova skupina je imela namen… Potem piše Marko, da gre tudi gor… Uff… Tole pa bo Triglav napaden kar ornk! Zimska oprema je spakirana! Za zihrco dva cepina.

 

V nedeljo zjutraj ob 0445 se pripeljeva v dolino Krme. Vso potrebno opremo s sabo. Parkirava, kmalu za nama pride Andrej pa potem za njim Franci, Matjaž in Dejan. Štartava prva. Cesta do parkirišča je normalno prevozna. Tempo je bil danes malo počasnejši. Saj sva imela s seboj kar nekaj opreme, zato naju kmalu prehiti Andrej, kmalu za njim pa Dejan, Franci in Matjaž… Dober tempo so užgal. Midva pa gasa za njimi. Malo pod Prgarco se začne sneg. Na Prgarci ena malo daljša pavza. Kje pa so ostali? Slišim jih po celi dolini… Ampak nekako se mi zdi, da so užgal »Kurico«…. Ma ne… Samo zdi se mi, itak da so šli proti Kredarici. No s Prgarce gor se je kar lepo udiralo, kar naenkrat zagledava samo ene stopinje… Ahhh! Se pravi Franci pa kompanija so šli proti Planiki… Andrej pa verjetno proti Kredarici. Hitro prideva na sedlo in že gledava proti Kalvariji. Vmes se tudi pokaže prečudovit sončni vzhod! Noro! Zagledava gor nad Kalvarijo enga modela… Super… Andrej je… Gaz je lepo narejena po letni poti – zimska pot ima še premalo snega. Prtegneva gor, kar vroče postane! A hitro se nama cel razgled zapre. Vse je v megli… Računala sva, da se bo okrog 10h zjasnilo, potem pa spet zaprlo. No malo so že težke noge, saj kljub gazi se kar lepo predira. Po 3h pa še malo prideva do Kredarice. Super, bravo! Sicer je še vse zabito, ampak… Optimista sva. Hitro notri v bajto pogret (koča uradno odprta do 1.10.2020). Tam sta bila en par, ki sta razmišljala ali bi šla na vrh. Odločita se, da bosta šla za nama… Dokler ni bil čas za odhod, takrat sta se pa premislila zaradi megle. Skratka, dereze gor, cepin v roke in počasi proti steni… Še prej vprašam, če je kdo danes že šel gor… Pa rečejo da ne. Uff… A potem je Andrej tudi šel na Planiko… Jooj… Lepo bova gazila!

 

Prideva do stene, zajle zunaj, gazi ni… Dobro… Bomo pa potegnili ane… V pomoč so jeklenice in kar hitro prideva do prve prečke, ki ne predstavlja nobenih problemov… Še malo gor in čas je za drugo prečko… Tukaj pa je napihanega snega ogromno! Ufff… Na enih koncih jeklenica zunaj… Lepo, previdno… Gledam kaj zadaj dela Maja… Lepo gre… Ok… Prečka je mimo! Udiralo se mi je malo pod koleni. Gasa naprej proti Malemu Triglavu… Malo pod Malim Triglavom je potrebno naravnost gor it… Spodaj je bilo malo zaledenelo, ampak z malo truda normalno čez. Že sva na Malem Triglavu, tukaj pa so sledi tistih, ki so danes šli gor čez Planiko. Greben ni napihan, zato je užitek hoditi. Malo po grebenu pa srečamo Dejana, Francija, Matjaža in Andreja… Par besed… Oni dol, midva gor. Do vrha brez posebnosti, jeklenice so zunaj tam kjer jih rabiš. Prideva na vrh Triglava. Moj letošnji 11ti! Suuuper! Megleno vse…

Midva sva se malo pačila ?

Se odločiva, da malo počakava, mogoče se razjasni… Baaam! Oblaki pod nama! Čisti pornič! To je noro! Čista uživancija! Sploh se ne morem nagledati! Malo naju je sicer čas priganjal, zato sva se odločila, da sestopiva… Sneg še vedno drži… Nekaj minut kasneje pa se vse skupaj zapre in ostane zaprto do avta!

Kakšen razgled!

No sestop ni bil težaven, saj so Dejan in ostali lepo pogazili dol na Kredarico. Malo pred prečko zagledava dva, ki se vzpenjata brez zimske opreme… Imata kar srečo, da je tako lepo zgaženo, če ne bi bil problem. Par besed in nadaljujeva proti Kredarici. Malo pred Kredarico slišim Francija kako vriska, kot kaže gredo že v dolino… No midva lepo do Kredarice kjer zagledava Markota, Sandro in Andraža… Lepo vas je bilo videt! Malo debate in ob 13h štart proti dolini, saj je za ob 14h bil napovedan dež… No snega je od jutra kar konkretno pobralo… Dež pa naju je dobil malo pred avtomobilom, ob 15h.

Hitro v avto in tura je zaključena! Bravo Maji za odličen zimski vzpon! Paše, da ni te poletne gneče!

Video:

Galerija: