Ko si firbčen in te vse zanima…

Ta blog bo malo drugačen, bolj resen od drugih. Vedno, ko nekaj planiraš, imaš tisoč in eno vprašanje. Tudi v najinem primeru je bilo tako. Polno enih skrbi, dvomov, razmišljanj … Zato sem se odločil, da napišem še ta blog, v katerem bom zajel vprašanja, ki so v prvi vrsti zanimala naju. Večino vprašanj sem poslal Madhavu, nekaj odgovorov pa je poslala tudi Nina.

 

No, pa začnimo…

 1. Kje se kupi karto?

Karta je bila kupljena preko skyscanner ali pa imaš tudi expedio.

 1. Viza za Nepal. Kje dobiš in koliko plačaš?

Vizo dobiš na letališču. Potrebuješ svojo sliko, velikosti potnega lista. Vizo plačaš glede na to, koliko dni si v Nepalu, viza je prišla 35€ po osebi.

 1. Vodič. Da ali ne?

Obvezen ni (imajo pa v planu, da to spremenijo), je pa dobro da ga imaš, da ti organizira vse skupaj. Če pa želiš še malo več prihraniti, greš pač sam.

 1. Prednosti vodiča?

Ko greš enkrat na nadmorsko višino 4000+ metrov, se telo začne drugače odzivati in takrat ti lahko vodič pomaga, te tudi že prej malo »bremza«, da ne pregoriš… Se zmeni že med potjo za prenočitev (lahko se zgodi, da so prenočišča zelo zasedena). V

slabem vremenu se lahko hitreje izgubiš, če hodiš sam.

 1. Kakšna je pot na trekingu? Je označena?

Pot je shojena, ni pa označena. V lepem vremenu je lepo sledljiva. Itak zraven potrebuješ zemljevid in kompas. Sicer pa hodiš za drugimi in upaš, da so namenjeni na isto lokacijo kot ti (v primeru, da nimaš vodiča).

 1. Koliko notranjih letov?

Notranji let je eden, iz glavnega mesta Kathmandu do Lukle. To letališče velja za eno najnevarnejših letališč na svetu. Zakaj? Prikažem v naslednjem blogu. Cena karte je okrog 170$, čas leta je približno 45 min.

 1. Odpoved notranjega leta:

Ker letališče Lukla nima pokritega območja z radarji, letala letijo samo v lepem vremenu. Ker pa je podnebje v Lukli takšno, kot je, se velikokrat zgodi, da zaradi poslabšanja vremena odpovejo let. To pomeni, da lahko ostanete na letališču tudi do naslednjega dne, zato je dobro za let proti Kathmanduju vzeti kakšen dan »lufta«, da potem ne zamudite mednarodnega leta domov.

 1. Kje dobiš vodiča?

Vodič je bil v okviru agencije. Ime agencije je Everest Base camp tour, šef agencije pa je Madhav. Kontaktiraš ga lahko preko: spletne strani (http://www.toureverestbasecamp.com) ali preko instagrama (http://www.instagram.com/everestbasecamptrek)

 1. Kdaj sploh na treking?

Najboljši čas je aprila, maja in pa oktobra, novembra. Seveda je primerno vreme tudi     kakšen mesec prej in potem.

 1. Šerpa?

Ena šerpa pride na dve osebi. Nosi skupno 25 kg robe. Stane pa okrog 20$/dan.

 1. Zavarovanje nad 3000 metrov nadmorske višine?

Obvezno! Lahko se kupi preko Planinske zveze Slovenije, pride 55 € za celo leto (članska izkaznica) ali pa preko Avstrijske planinske zveze

 

Če imaš kakšno vprašanje, mi ga lahko zastaviš pod komentarji ali pa pošlješ na mail: tojtauzitek@gmail.com

 

… Ni bedastih vprašanj!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja