Bavški Grintavec – 2347 m (20.9.2019)

 

“Če nau tega kmau konc, bom sam znoru!” To so bile besede Roka, malo pod vrhom… No ni bilo ravno malo… Bilo je še 200m višine… Poti ni bilo konec, Rok pa tudi ni znorel… Ali pač??

No vrnimo se na začetek. V četrtek (19.9.2019) se spomnim, da bi vzel dopust za petek. Ker imam tako razumevajočo šefico, seveda odobri dopust. Takoj napišem Roku, če je za kakšen plan? Najprej sva mislila kakšen Triglav, a sva se na koncu odločila za Bavški Grintavec (2347 m). Na to goro vodijo tri označene poti, a sta poti z Zadnje Trente baje zaprti, zato se odločiva za pot iz vasi Soča. Opis pravi, da je pot zelo naporna in izpostavljena soncu… No še dobro, da greva ponoči! Ob 23h (četrtek) se dobiva v Lecah, zapeljeva proti Vršiču (ki je ob delavnikih od 8h – 17h zaprt, zaradi obnove ceste), potem na drugo stran proti Bovcu. Ene 200 metrov pred cerkvijo (vas Soča na 510 m) je na desni eno manjše parkirišče (za 2 avtomobila). Hitro se razpakirava, usmeriva na smerokaz (Bavški Grintavec – 5ur).

Štart ob 01:08. Pot je že takoj strma. Po kakšnih 40 minutah prideva do vasi Lemovje (860 m), tam so ostanki kamnitih zgradb in pa dva lepa vikenda. Od tam naprej po potki skozi gozd in vmes tudi po travnikih. Kar hitro prideva (90 min od izhodišča) do planine nad Sočo. Tam je lovska koča, kjer se ustaviva in se malo spočijeva. Po približno pol ure pa gasa naprej. Nekako sva sedaj na polovici poti. Na planini pot zavije desno in spet imava mešanico visoke trave in pa gozda. Nato nad 1900 metrih pridemo do pasu ruševja. Od tam naprej gasa po melišču. Pot postane tukaj zelo strma… In pa tudi vleče se… Še dobro, da je bila noč… Rok že postaja nestrpen, jaz pa tudi pri sebi razmišljam kdaj bo konec tega? Na melišču obrneva desno in prideva do kratkega kamina. Le tega lepo »splezava« (markacije so lepo vidne) in nato sledi še nekaj 100 m višine po melišču do vrha – Bavški Grintavec (2347 m)! Kako se je vlekla pot! Ura pa je šele 05:08. Se pravi s pavzo vred porabila 4 ure. Lepa! Edini problem je sedaj, ker je še eno uro pa pol do vzhoda pa piha ko pri norcih! Hitro puhovko dam gor, se naslonim ob steno in se dam v klopčič. Rok pa vzame stojalo in gre fotkat zvezde. Fak! Kakšen mraz! Noge mi začnejo zmrzovati! Brrr! Gledam na uro… Ura 6… Še 45 min! Pride še rok za skalo… Tudi njega trese… Nimaš kej… Treba zdržat!

Ne vem zakaj Rok stoji v luknji 😛 (Foto: Rok Eržen)

Ob 06:30 se začne barvati Mangart in Jalovec. Jaaaa! Sončni vzhod ob 06:47! A midva še vedno v senci… Saj bo sonce prišlo nad Planiko pod Triglavom. Deset minut kasneje pa tudi midva dobiva pošiljko sonca! Kakooo hudo! Postane toplo… Pa čeprav še vedno piha… Se odločim, da grem malo pogledati po grebenu naprej, da vidim kakšen je razgled naprej… Pridem do naslednjega »vrha«, se mi že drugi odpre… No še en vrh naprej, se tam ustavim… Poslikam in nazaj… Ta greben je res kar dolg! No pridem nazaj, z Rokom eno skupno… Spakirava in počasi proti dolini… No sedaj se bo začelo… Kje sva vse hodila… No po isti poti nazaj… Hitro ugotoviva, da je pot res kar strma… Ponoči ni tako zgledalo… Hitro se spuščava… Prideva spet do visoke trave… Sledi spust do planine nad Sočo (1400 m). Tam se ustaviva, nazdraviva in za kakšno uro me zmanjka! Ja spanca mi je res primanjkovalo… No ravno, ko se odpravljava prideta dva pohodnika gor… Gresta na vrh… Joj… Nisem nič fouž! Midva pa se lepo spustiva do Lemovij in od tam do avta… Spust je trajal 3 ure… Joooj se vleče pot! Pot je res kar kondicijsko zahtevna… Pa še nikjer nobene vode… Tako, da treba je imeti dosti vode s sabo. Vmes na poti dol srečava še 3 pohodnike… To je bilo pa to do 13h. Pri avtu se preoblečeva, se odpeljeva do Velikih korit Soče, da bo Rok testiral svoj novi filter. No en problem je bil, ker so v vasi Soča poglabljali strugo in tako je od tam naprej voda bila zelo motna! Zato Rok hitro ugotovi, da brez veze neki fotkat in se odpraviva proti domu. Ker naj bi bil Vršič zaprt, se zapeljeva čez Predel, Trbiž in nato v Kranjsko Goro. Na koncu najine poti se ustaviva na pici v Lescah in tako je bil dan končan!

 

Bavški Grintavec je zelo lepa gora! Ampak naporna in vlečeeeee se… Mene sigurno nekaj let ne vidi več. Mogoče naslednjič z druge strani ?

 

**Obutev: Raidlight Responsiv XP

Galerija:

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:762767484204'.

Pot:

Relive ‘Morning Sep 20th’