Cel teden se je dogajalo na polno, zato sva si z Majo rekla, da vzameva vikend na izi. Pade ideja o »raziskovanju« domačega terena – pa čeprav sem bil tu že neštetokrat. Maja ima že neki časa željo zimsko Vrtačo. Super! Tudi meni paše malo bolj na izi tura tale teden… Bo naslednji teden kakšna hujša. Napoved vremena je bila dokaj ugodna, sneg ponoči, zjutraj pa potem jasno… Sicer okrog Triglava je bila napoved še lepša, ampak se mi ni ljubilo spet tja rinit.

Zjutraj se pripeljeva na parkirišče, ker sva bolj zgodna, ni še take gneče. Ruzak na rame in pa proti koči na Zelenici. Se vidi kako noro pobira sneg, saj je spodnji del že kar malo bogi kar se tiče snega. No pri koči se nekaj ne zaustavljava preveč, ampak greva kar proti S. Rušju. Majo neki začnejo žulit gojzarji, zato tempo upočasniva. Pri razpotju zavijeva desno proti Rušju. Sneg je tukaj lepo predelan. Teren se poravna in pokaže se sonce. Opaa! Takoj zapiha tudi malo vetrič. Približujeva se grapi, zato je bilo potrebno dati gor čelado in cepin.

Sonce lepo greje, višje gor pa je vse megleno. Lagal bi, če bi zanikal da sem si želel, da se zjasni… No pa se ni! Po grapi navzgor (Y), kjer kar hitro zmanjkajo stopi. Zdej ali je snežilo ponoči ali pa je veter napihal… Sicer sploh ni važno, pot poznam. Lepo prbijam v sneg, da Maji olajšam hojo… Sneg je po sredini napihan, ob straneh pa trd… Držim se kar sredine, saj se lepše pogrezne. Izbereva levo varianto – lažjo. Vmes sicer malo sneg trši, ampak Maja lepo napreduje! V nasprotnem primeru bi pa en gel prtegnla, pa bi letel a n! Vedno bolj gosta megla naju spremlja. Pred sabo zagledam ogromno opast, zavijem proti desni in iz stopu iz Y. Že stojim malo pod vrhom, Maja pa ni veliko za mano. Slišiva kako na vrhu piha, zato se zadržujeva pod njim. Gledam radarsko sliko, ampak nič ne kaže da se bo kaj zjasnilo.

Foto 1: Midva na vrhu

Lepo si privoščiva en čaj in kavico. No sedaj je pa čas za odhod dol. Še prej skočiva do vrha, dve fotki in se usmeriva proti južni poti. Sem mislil, da bo lažja, na koncu se je izkazalo da je bila kar konkretno trda tisti čas! Še jaz sem bil malo presenečen, zato sva se spuščala počasneje kot prej v Y… Kmalu prideva do konca, kjer zagledam ogromne plazovine… Res je letelo vse tole dol! Zavijeva levo proti letni poti – Zelenica. Hodiva kar nekaj časa, da prideva do GUC Zelenice. Tam srečava Gregorja, kjer malo podebatiramo… Gledam kako se vzpenjajo po Centralcu na Begunjščico… Kaj pa če skočiva še tja?

Maja reče ne, da jo je preveč užulilo… Hmm… Napišem Mitju (ki se ravno vzpenja na Vrtačo), če je možnost prevoza. Zmenjeno v minuti! Maja gre v dolino, jaz pa proti Centralcu… Sedaj bom pa odprl te ventile… En hiter sendvič in sam prtegn v klanc! Kar v nizkem štartu se zaženem gor… Gledam višje turaše, ki jih kar hitro dohitim… Sam gasa naravnost… Švicam ko norc, čeprav je megleno in piha ko pri norcih… Pulz okrog 180 – 190… Sam da pumpa dela! Cela pot Centralca brez posebnosti, vmes mogoče par korakov trdo, drugače pa vse kar lepo mehko! Izstop na Begunjščico super! Ura pokaže 32 min… Pa je bil kar lep tempo! Na vrhu Begunjščice (2060 m) piha ko pri norcih! No plus tega je še megla, zato se ne zadržujem predolgo… Na vrhu sicer ni bilo gneče.. Ampak je en par prosil, če gremo skupaj po Šentancu… Odlično… Sej tudi meni paše sestop po Šentancu… Začnemo se spučati, megla taka da ubistvu sploh nimaš orientacije… Malo gledam na uro, da mi pokaže če je vsaj pravilna smer. Malo nižje srečamo enga majstra, ga vprašam koliko je še do zavoja v levo v Plaz. No na vsak način mi je hotel dopovedati, da moram desno zaviti… Čeprav točno vem, da desno gre proti Kalvariji… Uredu, bomo že najdl! Gremo naprej… Kmalu zagledam na levo vstop v Šetanca… Našli! Zavijemo in potem pridemo do opasti, se držimo leve in potem takoj desno… Sledi samo še sprehod do konca Plazu. Srečam kar nekaj turnih smučarjev, ki se pridno vzpenjanjo. Danes jim nisem preveč fouž, saj smučanje po tej megli ni ravno prijetno… No spodaj me čaka še Mitja, on odsmuča v dolino, jaz pa pritečem peš. Tako je bila super tura zaključena!

Maja pridno nabira izkušnje v zimskih razmerah, jaz pa sem se malo »zjagal«, tako da sem lepo utrujen. Superca!

 

Galerija: