Pa je prišel tudi najin čas odhoda na dopust in koriščenje bona. Nekako sva gledala, da bi šla za en bon malo v hribovski del Slovenije… Za drugi bon pa naj bi bilo morje v planu… No ta del se bova še pogajala kako in kaj 😀 Skratka… Bovec plan… Kamp Vodenica… Kar najela že postavljen šotor (in to je bila tudi pravilna odločitev). Začetek tedna gledava napoved… Uff… Bolj slabo kaže za vikend… V petek pa se morava zglasiti v Bovcu. V petek popoldne nevihte… Kaj je lilo! Ob 18h štartava z Bleda, še prej nakupiva par stvari za jest. Mimo Rateč in Predilskega jezera na mejni prehod Predil. Od tam pa spust do Bovca. Okrog 20h pred kampom parkirava… Lije ko iz škafa… Lahko sva samo vesela, da nama ni treba postavljati še šotora. Vremenska napoved za soboto je bila lepša, dopoldne oblačno, potem pa se bo razjasnilo… Super! Tekom noči neha deževati, zjutraj se zbudiva v sonce! Toop!

Najprej sva se mislila peljati z avtom do B postaje, pa od tam nadaljevati peš proti Kaninu… Ampak te konce nič ne poznam, pa še na dopustu sva! Tako, da se ob 8h nalimava pred gondolo… No uradne ure gondole so od 8h – 16h (zadnja fura)… Če mene vprašaš, zelo prekratke obratovalne ure za poleti! No… Prva fura je bila šele ob 0835, saj je pri D postaji kar pihalo. Cena gondole 20€ (Planinska izkaznica – 16 €). Po malo več kot 30 min se pripeljeva do D postaje, kjer izstopiva. Kam pa sedaj? Greva pogledat Dom Petra Skalarja (2260 M), kjer je tudi bivak (zaprt) in od tam Visoki Kanin (2597 m), Mali Kanin (2587 m). Potem nazaj proti žičnici in še skok na Prestreljeniško okno (2391 m) in po ferati na Prestreljenik (2499 m).

S postaje levo, mimo snežišča in po jeklenicah in markacijah proti bivaku in domu. Tudi dom Petra Skalarja je zaprt (baje se odpre avgusta). Pri domu se malo ustaviva, kratka pavza. Od tam pa po markacijah proti Visokemu Kaninu. Sprva hodiva po podih, nato prideva do križišča (desno proti oknu), zavijeva levo. Od tam malo gor, malo dol po označeni potki do vstopa v »steno«. Razmišljava ali dava čelado gor, ampak glede na to, da pred nama ni bilo nikogar in tudi skala je kompaktna, se odločiva brez – sicer pa tudi ni nekaj preveč izpostavljeno. Po jeklenicah in skobah spet malo gor in dol, hoja po grebenu in že sva na vrhu. Visoki Kanin (2597 m). Na vrhu pa je bila kar gneča, žiga ni (je v Ski baru spodaj). Zagledava še en križ malo prej – Mali Kanin. Zato se odpraviva po grebenu in doseževa v 10ih minutah še Mali Kanin (2587 m).

Foto 1: Visoki Kanin (2597 m)

Malo daljša pavza in čas za odhod nazaj. Spet po grebenu, mimo Visokega Kanina in po jeklenicah dol. Razgledi so tukaj res fenomenalni! Noro! Sledi še pot nazaj do križišča, kjer zavijeva proti oknu. Spust, mimo enega snežišča in v melišče gor. Malo pod oknom so tudi jeklenice. Po jeklenicah gor in doseževa Prestreljeniško okno (2391 m) – res je lepo!

Foto 2: Prestreljeniško okno (2391 m)

Kam pa sedaj? Se vrneva nazaj dol in potem spet gor na Prestreljenik ali po ferati nadaljujeva. Nekaj sem bral, da je družinska ferata zaprta… Ker teh koncev res ne poznam, nimam pojma katera je družinska ferata. Plus tega, gledava kako pohodniki veselo hodijo po tej ferati. Zato čelado gor in gasa… Pot je lepo zračna, jeklenice so na mestu… Edino ena jeklenica je uničena (verjetno je zato zaprta). Ok… Se pravi je tale družinska ferata… Zanimivo ime! No mimo tiste uničene jeklenice nadaljujeva po polici. Od tam pa prideva do križišča (desno dol proti žičnici), kjer zavijeva levo gor proti vrhu. Sledi še nekaj minut hoje do vrha – Prestreljenik (2499 m). Vauuu! Sicer se je neki že začelo oblačiti… Ura 15h. Se pravi imava še eno uro do konca voženj gondole. Prtegneva dol in v 20ih minutah prideva do D postaje. Še prej se ustaviva v baru na kavici in Cockti. Od tam pa po adrenalinski vožnji do A postaje (4x se je gondola ustavila).

 

Lepa dopustniška tura z 900 m vzpona in hudimi razgledi. Vreme pa je tudi zdržalo. Sledi odhod v kamp in naslednji dan še skok na Svinjak (1653 m). Top!

Video:

Galerija:

Pot: