Spet čas za Triglav, tokrat po sneženju. Ta mesec še nisem bil, zato je bilo super to čimprej izkoristit. Menim se s Francijem, Brigito, Sonjo in Polono, vmes vskoči še Irena. Ekipa, da te skipa! ?

 

V petek Jože povabi na po-karantensko pijačo v Kamniško Bistrico k Juriju. To je pomenilo, da se bo večer zavlekel (ups!?), zato naredim plan – Vso robo spakiram že kar v avto in s sabo vzamem še spalko, ki sem jo imel v Himalaji in je sigurno topla! Brez veze se mi je vozit domov, spat kakšno uro in potem eno uro vožnje do Krme… Zato se odločim, da po »žurki« krenem kar direktno v Krmo, saj banda pride ob 0030 v četrtek. Joooj! Tkole v avtu na izhodišču pa še nisem spal! Ob 22h se parkiram v Lesi, en avto je bil že parkiran, napravim kar po hribovsko, sedež nazaj in se zabubim notri v spalko. Budilka čez 2 uri in pol… Ampak jaz ne morem spat… Faak! Končno zatisnem oči… Slišim neko premikanje… Odprem oči… LUUUUČ! Aaa! Kot kaže se je vrnil nazaj iz Triglava… Hvala za budilko… Ura pa je bila okrog 2230. No… Potem nisem mogel več zaspat… Matram, matram… Nakar kar naenkrat zazvoni budilka! Vaau! Eno uro sem zihr spal… Ni 3 min, se pripelje Franci. Namesto Polone je bil sosed Marko. Za njim prihiti Irena. Ni bilo 5 min pa še en avto… Sandi in še en Marko. Sandi in Marko sta šla na Kredarico, Franci in ostali pa so imeli namen na Planiko. Čez Planiko sem šel zadnjič, zato sem se pridružil Sandiju in Markotu.

Skoraj polna luna je sijala na POLNO! Tako svetlo! ? Ob 0055 štart. No mi trije potegnemo naprej. Sneg se začne šele pod Prgarico. Na Prgarici malo čez drugo uro… Prehitri smo! Ena pavza, ampak postane hladno. Gasa naprej! Malo se zmedem in od Prgarice nadaljujem po stari letni poti (proti razcepu za Staniča). Pozna se nespanje… No ni panike… Itak imamo preveč časa! Sidro je treba vržt dol, če ne bomo zmrzovali pred Kredarico! Tempo se upočasni, delajo se kratke pavze. Potegnemo malo bolj v desno, tako da pridemo direktno v Kalvarijo notri. Stopinje narejene super, sneg kompakten in tako lahko napredujemo brez derez. Sneg ostane super, tudi ko gremo mimo Vrha Snežne konte. Take razmere se iščejo! Malo pod Kredarico se malo umaknemo na place brez snega, tako da ni panike. No okrog 0400 pridemo do Kredarice. No malo piha – okrog 40 km/h. Brrr! Mrzlo! Do 0430 zdržimo, vso zimsko opremo nase in gasa napad na Triglav! Vstop v steno super – trd sneg… Edino stopi so malo preveč narazen, zato se usmerim po desni. Prečka zaenkrat še drži. Od prečke vertikala gor je KOPNA (zadnjič je bila čisto ledena). Do Malega Triglava brez problema, nekje so klini zunaj… Sneg pa je bil super. Na Malem Triglavu kratka pavza, par fotk. Gledam za Francijem in kompanijo… Ne vidim jih… Kje so? Se jim je kaj zgodilo? ?

Foto 1: Na grebenu (Markotu se je malo tresla roka ?)

Na grebenu veter kar lepo potegne. Greben lepo napihan, zato je potrebna previdnost, ampak so zajle zunaj. Sledi še zadnji vzpon pred vrhom… Vmes malo zmanjka snega, tam kjer je pa sneg, pa je bil kar lepo kompakten. Lep vzpon je bil! Ob 0530 pa pridem na vrh – Triglav 2864 m! Moj letošnji sedmi! Suuuper! Za mano še Sandi in Marko. Stolp je lepo napihan, veter je lepo vlekel, zato počakamo na hitro sončni vzhod in potem gasa v dolino.

Foto 2: Sončni vzhod

Nakar zagledam na grebenu Francija in ostale. Čeprav piha, jih bom počakal! Najdem malo pod vrhom zavetje in počakam. Skupaj na vrh, par fotk… Veter se je ojačal! Pet minut in potem jaz gasa dol, zebe me. Hitro se začne poznati, da je sonce že kar močan, saj sneg hitro postaja »južen«. Zato je bil spust malo bolj napet, kot vzpon… Ampak tudi to sem zrihtal! Na Kredarici ena hitra pavza, malo malice in počasi v dolino. Pozna se že vpliv sonca… Kalvarija čist »južna«, sicer imam dereze še gor, ampak se mi delajo cokli. No kar nekaj ljudi se še vzpenja proti Kredarici. Pod Kalvarijo zavijem na letno pot, ki je skoraj že kopna. Potem pa še spust do Prgarice. Po Prgarici pa snega kar hitro zmanjka in tako po kamenju do avta.

 

Foto 3: Jaz, Sonja, Brigita, Franci

 

Parkirišče kar lepo zasedeno! Veliko je tudi šlo smučarjev gor, verjetno se bodo spustili v Kot potem, saj v Krmi res niso neke hude razmere za smučanje. No, pa je bila 3 tura ta teden zaključena – PON (Skuta), SRE (Begunjščica), ČET (Triglav)… Kaj pa petek? Boste videli. ?

 

Za vzpon na Triglav še vedno veljajo zimske razmere, ki jih ni za podcenjevati… Zato previdno! ⚠

P.S. In NE! Cepina na naslovni sliki nista bila zabita v streho stolpa, ampak previdno nastavljena za fotko. In tudi merkali smo se, kako smo hodili okrog stolpa. Da ne bo slučajno kakšnih pomislekov ?

Galerija:

Pot: