Začeli smo igro: »Skrij pred drugimi kam greš v hribe!« Bohnedej povedat drugim kateri hrib greš osvajat. Moram priznat, super igra! Sicer (bo) povzroča(la) napetosti med drugimi… Ampak po drugi strani na ta način se doseže, da nas ne gre 6 »plezat« v eno grapo. Triglav prejšnji teden je bil na tak način splaniran… Je bilo kar nekaj slabe volje… Jebi ga… Mir je pa bil. No za tale vikend nič drugače. Tajni sestanek s Francijem že v torek za napad na Veliki Oltar. Samo še sobota ali nedelja je bilo vprašanje. Po spletu okoliščin sva se odločila za soboto, pa tudi v soboto je pustna sobota… Bo treba spet nekaj ušpičit. Lani sva šla na Vrtačo, letos pa bolj resen projekt – Veliki Oltar (zato tudi manj heca z maskami). Če hočeva, da druge peče, ne bova govorila naokrog. In tako je tudi bilo… Tišina… Peklo* pa tudi verjamem, da nekatere bo! Kar je prav! Gremo na temo…

*Peklo = zelo huda oblika foušije, ki jo opažam pri nekaterih

Veliki Oltar… Želja od lani… Nekako se nama je z Rokom izmuznil tudi letos (par tednov nazaj), bo tretjič uspešno? Malo živčnosti pred spanjem… Ampak strahospoštovanje je kul! Veliki Oltar je visok 2621 m, na njega ne vodi nobena označena pot in se ga “označujejo” kot brezpotje. Odlično! Počasi odkrivam ta brezpotja tudi pozimi.

 

No ob 0323 se dobiva s Francijem, se zapeljeva v Vrata. Cesta je normalno prevozna. Pred oznako ceste za 10km parkirava in se odpraviva proti bivaku II. Pri bivaku sem bil lani 2x, pot sem približno poznal, v pomoč sva imela mojo uro in pa navaden zemljevid (sicer ne vem točno za kaj). Že takoj naju je šok… Spodaj vse podrto… Kam pa sedaj? Nekaj časa plezava čez drevje… Dosti je tega.. Prižgem ruto na uri. Hop! Sva 200m iz poti… Kar sekava in višje prideva na »pot«. Tukaj ne duha in ne sluha o snegu. Hitro napredujeva… Vmes malo mimo možicev, malo sekava po grapah… Skratka žur! Prideva na 1600 metrov, kjer se čisto malo začne sneg… Stopinje v snegu so bile, zraven pa melišče kopno. Sigurno ne greva po melišču! Kar direktno po flikah snega, ki naju pripelje na okrog 1900 metrov. Tukaj je čist drug svet! Snega kar ga hočeš! Stopinje so bile narejene, sneg ni bil pomrznjen, zato sva nadaljevala kar brez derez. Prideva na sedlo na okrog 2000 metrih. Bivak že višje vidim. Od tukaj naprej je bil sneg malo pomrznjen, zato dereze na gojzarje. Slediva gazi. V manj kot dveh urah (od parkirišča) zagledava Bivak II na Jezerih (2118 m). Odprem vrata in zagledam dva Čeha notri. Ups! Zbudil sem ju… Hitro vstaneta in naju »povabita« v bivak. V bivaku je prijetnih 6°C, zunaj lep minus! Kmalu se tudi pokaže sonce… Lepa zarja je bila! Takoj po vzhodu pa zagledava še 4 iz AO Radovljice, se odpravljajo na Oltar in potem na Rokav. Super! Bova šla lepo za njimi!

Foto 1: Bivak II na Jezerih (2118 m)

 

Kar hitro se okrepčava, dereze spet gor in gasa proti Oltarju. Sonce lepo greje, sneg je na nekaterih mestih mehak, drugje trd. Hitro pridemo proti izraziti grapi. Zagrizeva v klanec. Kar hitro zmanjka snega, zato se drza po skalah. No končno je konec veleslaloma med skalami in prideva na sneg, kjer je treba prečit na grebenu. No hitro spet zmanjka snega, zato je prečenje malo sitno. Sedlo Grlo je pred nama. Sledi še zadnja (huda) strmina. Snega je tukaj zelo veliko, je pa čist mehak. Kar se da hitro napredujeva, alpinisti so malo pred nama. Ko prideva na eno majhno sedlce, je treba zaviti levo… No tukaj se začne zabava… Po strmini gor, nakar prideva na greben… Uff! Lepoo! Malo me je presenetil! Greben napihan, ampak trd sneg. Nekaj korakov… Zmanjka snega, zato se spustiva malo po skalah… Sledi še malo pikanja navzgor in Veliki Oltar (2621 m) je osvojen!

Foto 2: Francka in čarovnica iščeta fanta na vrhu Oltarja. Jima je uspelo?

 

AO se odpravi naprej po grebenu proti Rokavu, midva pa uživava še na vrhu. Malo začne pihati. Imava tudi s sabo pustne maske, saj je pustna sobota! Malo heca more bit! Nekaj fotk, potem pa počasi dol. Greva po isti dol? Franci predlaga, da bi se abzajlala in ubrala drugo grapo, kot za vzpon… Štant je narejen… Pa greva notri v grapo in potem lepo prečiva v levo na pot vzpona. No… Ni bilo čist tako…

Imela sva s sabo 30m štrika, na pol in se spustiva po štriku. Najprej Franci, nato še jaz. Vrv je bila ravno prav dolga, da sva »preskočila« tisti skalni skok. Štrik si Franci ovije okrog sebe, mogoče ga bova še potrebovala. No od tukaj naprej sva šla naravnost dol… Ciljala sva sedlo Grlo…. Ciljala ja… Spuščava se… Spuščava… Sneg mehak… Sneg čist trd… Spet mehak… Skratka en hud remix! Cokle se nabirajo na polno… Popizdil bom! Se spustiva za 50 višincev… Pa gre 100 višincev… Hmm… Malo predolgo se spuščava naravnost dol… Levo bi počasi mogla… No pa je šlo 150 višincev… Ufff! Teče iz vseh špranj… Bova slučajno tako naravnost hodila do konca strmine na 2300 metrih? No pri 180 m višine spusta in naklonine več kot 50°, končno zavijeva v levo. Bam! Ledeno! Faaaak! Noge mi že trzajo, saj so zadnjih 30 min napete v strmini… Čutim vsako mišico… V levo prideva na sedlo Grlo. Toooo! Ena kratka pavza! Kar izmučena… Ne vem zakaj nisva mogla iti že od vrha po poti vzpona… No… Vsaj dolgčas nama ni bilo… Od sedla pa standard… Malo snega… Malo skal… Sneg kar lepo južen… Ampak, če je bil tisti spust naravnost dol triler, je bilo tole do bivaka sama pravljica! Lepo počasi napredujeva dol. Nobene bližnjice več! Na ziher greva! En, dva, tri in sva koneeec! Kepca Franci! Zmagala! Sledi še spust do bivaka II. Sneg tukaj ena cela žalost! Hitro pri bivaku, zaslužena pavza. Tudi iz AO pridejo nekaj časa za nami, par besed in se odpravijo dol. Midva še pospraviva vse smeti in za njima dol. Dereze so tokrat ostale gor. Šla sva po njihovih stopinjah, saj so potegnili gaz kar v desno – med drevesi, kjer je bil sneg. Na tak način sva se spuščala po snegu do 1600 metrov. Super! Boljše kot nič! Nato zavijeva v levo in že sva na poti. Od tukaj naprej lepo po poti, kjer dokaj hitro prideva do avta.

 

En odličen dan je za nama! Hvala Franci k si šel z mano. Midva imava vedno kakšno zanimivo prigodo… Skoraj vsakič zaideva, a na koncu najdeva pravo pot! Želja o Velikem Oltarju izpolnjena! Naslednja destinacija je pa tudi izbrana že.

 

Posnetek:

 

Galerija:

Pot: